Sven Hazel.no

Forfatteren og fenomenet Sven Hazel

SVEN HAZEL ble født i 1917 i Fredensborg i Danmark, der han vokste opp i en arbeiderfamilie. Siden 1964 var hanbosatt i Barcelona sammen med sin familie. Der døde han 21. september 2012, 95 år gammel.

Han etterlot seg et manuskript med tittelen DET HERLIGE NEDERLAGET, som beskriver kamphandlingene i Berlin, før det endelige og siste slaget. Mange av Sven Hazels trofaste lesere har opp gjennom årene etterlyst historien om Berlin, men den kom aldri som et tillegg til de 14 bøkene i serien. Nå har Hazels familie i Barcelona overlatt originalmanuskriptet til forleggeren Jan Hervig i Nova Forlag, med adresse Kjerneby i Øverleiret. Det er ingen tilfeldighet, fordi han siden 1990 har vært en venn av familien.

Det er i 2013 nøyaktig 60 år siden sven Hazels første bok DE FORDØMTES LEGION utkom og Jan Hervig vil allerede i januar 2013 lansere en Hazel jubileumsbok, der det siste kapittelet i denne serien av dokumentarromaner inngår. Norge vil derfor bli det første landet som utgir denne boken. Jan Hervig var også den siste som fikk et eksklusivt intervjue med forfatteren. Intervjuet vil inngå i jubileumsboken.

Med et salg på over 53 millioner bøker i mer enn 50 land og på 25 språk er Sven Hazel unik i verdenslitteraturen. Chicago Sunday Tribune har beskrevet bøkene som «et mesterverk».  Sven Hazel var under den annen verdenskrig kommandert til en straffebataljon som menig soldat i den tyske krigsmakten.

Få forfattere har så nærgående og med så brutal realisme skildret krigensgrusomheter, nazismens ondskap og soldatenes kyniske, grovkornede humor. Sven Hazels dokumentarromaner er basert på egne og kameraters opplevelser og er sterke anklageskrifter mot krig og diktatur.

Sven Hazel avtjente militærtjeneste som vernepliktig soldat i Danmark i 1936. For å komme vekk fra depresjonen reiste arbeidsløse Sven Hazel over grensen tilTyskland i 1937 for å la seg rekruttere i Wehrmacht. Det visteseg at det ikke var så enkelt for en utlending. Først etter seksmåneder fikk han tysk statsborgerskap. Han tjenestegjorde i 2. Kavaleri regiment, senere i 11. og 27. Panserregiment, ogdeltok som tanksfører under invasjonen av Polen i 1939. Hazelkjempet på alle fronter, med unntak av Nord-Afrika, og blesåret åtte ganger.  Året etter at Hazel vervet seg, ble han erklært som desertør. Grunnen var at han ikke vendte tilbake fra en permisjon. Han ble fengslet og opplevde forferdelige forhold i konsentrasjons-og straffeleiren Lengries, der alt var forbudt. Overtredelser ble straffet med sult, pryl og døden. Med disse ordene ble fangene ønsket velkommen til SS’ og krigsmaktens konsentrasjons- og straffeleir: «Dere er en bande infame slyngler, dere er en flokk nederdrektige svin. Dere er utskudd av menneskeslekten».

Krigsretten var en nazistisk maktdemonstrasjon. Den ene veggen var dekket av et kjempestort maleri av Adolf Hitler, på motsatt vegg hang Fredrik den store. Retten var sammensatt av en krigsdommer med majors grad, to domsmenn, en kaptein, en kommandersersjant og en anklager med rang SS-Sturmbannführer.

Et «desertørsvin» hadde ingen rett til forsvarer. Mens dommen ble lest opp, sto alle rett og offiserer og embetsmenn strakte armen frem til nazihilsen: «I førerens navn. Gefreiter ved 11. husarregiment Sven Hazel idømmes 15 års tukthus for faneflukt. Han skal utstøtes av sitt regiment og fradømmes alle borgerlige og militære rettigheter på ubestemt tid. Heil Hitler!»

Sven Hazel ble ikke dømt til døden, som var vanlig for desertering i Det tredje rike. Retten hadde tatt hensyn til at han var født i utlandet og at «ansvarsløse kvinner» hadde forledet ham til å desertere. Tukthusfange 852318 A, Sven Hazel, blebenådet og overført til et strafferegiment i den prøyssiske armé,der fangene under kadaverdisiplin skulle formes til verdens beste soldater.

Krigen endte i en russisk fangeleir for Sven Hazel. Han begynte å skrive ned sine egne og kameratenes krigsopplevelser, for å oppfylle et løfte til sine venner om å fortelle hva de hadde opp -levd, og som en advarsel til nye generasjoner om hva krig fører til av tragedier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *